KOCAMAN'DAN ÖZEN'E YANIT

KOCAMAN

Sahil bandına değil, balıkçı barınağına karşı çıktık”

Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP) Bandırma Belediye Başkan aday adaylarından, inşaat mühendisi Aydın Özen’in, kendisinin hazırlayarak, dönemin Belediye Başkanı Cemal Öztaylan’ın uygulamaya başladığı  sahil bandı ve balıkçı barınağı projesine Bandırma Ticaret Odası’nın karşı çıktığı iddiasına Osman Kocaman’dan yanıt geldi. Konuyla ilgili düşüncelerini aldığımız dönemin Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman ile söyleşimizi aşağıda sunuyoruz:

  • Balıkçı barınağına karşı olduğunuz iddia edildi, Aydın Özen tarafından. Neden karşı çıktınız?

-     Bandırma’ya balıkçı barınağı yapılmasına ilk zamandan beri karşı çıktım, bu mesleğin içinden gelen biri olarak. Bandırma’nın çevresinde balıkçılık yapan köylerin tamamında balıkçı barınağı vardır ve var olan liman, biraz  iyileştirmeyle bu sandallara yeter. Bundan 17-18 yıl öncesindeki Bandırma’nın imkanlarına bakarsanız, ilçemizin yolları, hastanesi, fakültesi yokken, öncelikli bir ihtiyacı hiç değildi. O dönemde Bandırma’nın balıkhane ihtiyacı vardı ve sayın Cemal Öztaylan’ın belediye başkanlığı döneminde şu anda hizmet veren balık hali, kabzımal ve perakendecilerden toplanan paralarla ve belediyenin altyapı ve çevre düzenlemesi desteğiyle yapıldı. Beyefendi, bizleri vizyonsuzlukla suçlamış. Aslında balıkçı barınakları, kentlerin kıyıyla bağlantısını keser. Şu an yapılmış olan barınağın boş durumuna bakarsanız, ne demek istediğimi anlarsınız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenikapı’daki balık halini ve barınağı şimdi Gürpınar’a taşıyor. Yani şehrin göbeğinde, böyle değerli alanlarda kimse balıkçı hali istemiyor ve haklılar.

  • Aynı yere balık halinin yapılmasına karşı çıktınız mı?

-     Bandırma’nın balıkhane ihtiyacı vardı ama barınağın olduğu yerde balıkhane yaparsan, o bölgenin önünü tümüyle kesersin. Onlarca kamyon trafiği, sabahlara kadar gürültü, balık kokusu, canlandırılması gereken ve Bandırma’nın denizle irtibatını sağlayacak yegane yerde balıkhane yapılmamalıydı. Evet, çok yakınlığı dolayısıyla bizim işimize yarayacaktı ama karşı çıktık. Bandırma’ya kötülük olurdu. Ayrıca sadece biz karşı çıktık diye de yapılmamış değil! Maddi imkansızlıklar da, belediyenin böyle bir yatırıma girmesini mümkün kılmazdı.

  • Sahil bandı projesine karşı çıktınız mı?

-     Niye karşı çıkayım? Hatta biz, firma olarak, sahil bandı projesinin devamı olabilecek bir projeyi hazırlayıp, belediyeye bedelsiz sunduk. Şehir Restaurant’tan sonra başlayacak ve balıkçı barınağını yat marinasına çevirecek, devamında çay bahçeleri, lokantalar, yat çekek yeri, mağazalar ve 4 yıldızlı oteli bile olup, Livatya’yı da içine alan bir projeydi. Yani Bandırma’nın köhne kalmış o yöresini bir cazibe ve çekim merkezi yapacak bir projeydi. “Buyrun, bu projeyi ihaleye çıkarın” diye dönemin Belediye Başkanı sayın Recep Eraydın’a teslim ettik.

  • Ticaret Odası olarak belediyeden, barınağın iptalini istediniz mi?

-     Hayır, istemedik. Zaten istesen de kim durdurabilir? İhalesi yapılmış inşaat devam etti, yıllarca. Biliyorsunuz, ayrıca balıkçı barınakları, DLH tarafından yapılıp, Tarım Bakanlığı’na tahsis edilir. Yani bu işleri bilen biri, ne belediyeye iptal talebi yazar, ne de Bandırma Belediyesi, iptal ettirme yetkisine sahiptir. Zaten balıkçı barınağının bu tahsis durumu, projenin ilerlemesine engel oldu.

  • Yat limanının Bandırma’ya yararı olur mu?

-     İstanbul’da binlerce yat var ve hepsinin kışı marinalarda geçirmeye, dönem dönem karaya çıkmaya, bakıma vs. ihtiyacı var. Bu hizmetler İstanbul’da, talep yoğunluğu nedeniyle güçlükle ve çok pahalıya yapılıyor. Son derece emek yoğun bir sektör ve kentimizin esnafına ve bilhassa küçük sanayisine büyük katkı yapar. Ayrıca yelken sporunun da bölgemizde gelişmesine katkı sağlar. Bunun neresi yanlış? İnşallah, belediye başkan adayları, Bandırmalıyı  denizle buluşturacak bu projeyi gündemlerine alırlar. Belki Bakanlıktan izin alınıp bu barınak, marinaya dönüşür ve bir tarafında da, çok istenirse küçük balıkçıya da yer tahsis edilebilir.

  • Peki, bu suçlama bugün neden yapılıyor size?

-     Onu Aydın Bey’e sorun. Ben de bilmiyorum. Ayrıca kendisini o dönemden de hiç hatırlamıyorum. Keşke bu konudaki düşüncelerini o dönemde bizimle paylaşsaydı! 



hicri düzceli
14.11.2013 14:25:07
Osman Bey gereken cevabı vermiş seçimlerde de biz gereken cevabı vereceğiz Aydın Bey`e ( proje hazırlamak kolay bir iş hele ki bir mühendis için kendine referans olarak gösterebileceği bir proje varsa onları da görmek isteriz )

fena si kerim
14.11.2013 14:24:15
KOCAMAN`ı destekliyor ve kocaman ı yalan siyasetine alet eden aydın beyi de kınıyorum ..

  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false